Oldalak

2010. 07. 24.

Konyhai munkalapok és más - üvegből

Anyagok a lakberendezésben










Nem tudom tudjátok-e, de üvegből is lehet munkalapot készíteni, mégpedig nem is akármilyet! A Lechner Hungary Kft. segítségével szeretném most bemutatni egy kicsit, hogy milyen lehetőségek vannak ezen a téren. A Lechner Hungary - a német Lechner anyavállalat magyarországi leányvállalata -, mely a laminálttól az üveg munkalapig sokféle típusú munkalapot gyárt, mondhatnánk, hogy munkalap specialista. A magyar piacon nem is tudok másról, aki kifejezetten konyhai munkalapot gyártana üvegből, ha tudtok, írjátok meg nekem, érdekelne. 2006 óta gyártják ezeket a termékeket, kétféle néven. Egyik márkanevük a La Vico, amely a munkalap programot takarja és van egy másik is, ez a Vitro, amely a hátfal kollekciót jelenti. Ez utóbbi termékeket nem csak konyhai hátfalnak használhatjuk, hanem egyéb lakberendezési célra is például bútorokhoz, térelválasztónak vagy tolóajtónak.
3 féle felülettel és rengeteg féle színben kaphatóak. Az egyszínűek színüket a hátoldalon 650 fokon beleégetett kerámia alapú festékrétegből kapják, ezáltal színük UV-álló és hőálló, valamint kap egy kis mélységet azáltal, hogy a túlfelén van a festék. Különlegesen szép felületek jönnek létre ezáltal. A mintás felületek egy speciális, a gyár által 2008-ban kifejlesztett dekornyomással készülnek és a gyári választékon kívül egyéni dekorral is felhasználhatóak, vagyis csak egy jó minőségű digitális kép kell hozzá. Indítsátok be a fantáziátokat, hogy kinek vagy minek a képét raknátok föl egy térelválasztóra, vagy egy gardróbszekrényre!
Az üveg munkalap előnye, hogy mivel teljesen pórusmentesen sima, abszolút higiénikus, könnyen tisztítható ezen kívül eléggé hőálló és nem hagynak rajta foltot a különböző élelmiszerek. Súrolást, karcolást viszont nem szereti, de az előbbiek miatt nincs is rá szükség, elég egy puha rongy, hogy tisztán tartsuk. Nem törhetetlen, de mivel természetesen edzett üvegről van szó általános konyhai vagy fürdőszobai használat mellett sokáig gyönyörködhetünk a nem mindennapi látványban és használhatjuk megelégedésünkre.
Ha bármilyen kérdésetek van, állok rendelkezésre és akkor most egy pár enteriőr fotó a kínálatból:
















Köszönöm Takács Krisztiánnak, a Lechner Hungary munkatársának a cikk megírásához nyújtott segítséget.

Forrás: D. Lechner GmbH. Minden jog fenntartva!

7 megjegyzés:

Bleudelavande írta...

Ciao e grazie per essere venuta a trovarmi e per le tue parole così gentili!
Buona estate!Un abbraccio dall'Italia

Klein Kinga írta...

E ti ringrazio io di venire qui a vedere il mio blog! Buona estate anche a te!

Bon-bon írta...

Gratulálok a blogodhoz Kinga! Ez is nagyon érdekes poszt. Nem tudod véletlen ezeken az üvegeken lehet késsel vágni, vagy azért az durva :)
Üdv, Anita

Klein Kinga írta...

A háromféle felületű üveg munakalap kapható a Lechnernél, ebből a Szatin -matt- felület az, amin "rendeltetésszerű használat mellett" lehet vágni, de én óvatosan tenném. Az egyszerű laminált munkalapon sem vágsz valamilyen vágólap nélkül, nem? Egyébként lehet náluk olyan üveg vágólapot is kapni, ami beilleszthető egy másik anyagból készült munkalapba is, szépen szintbe illesztve, az kifejezetten erre való, de ha megkarcolódik egy kicsit, nem csodálkozol, hiszen erre használod, ugyanúgy mint egy fa vágólapnál. Azért azt mondom, munkalapon, bármilyen anyagból van, ne vágjatok.

Orsi írta...

Kedves Kinga, én rusztikus, fa konyhában gondolkodom. Leginkább tömör fa vagy csempézett munkapult illene hozzá, de mindkettő nagyon kényes. Azt szeretném megkérdezni, lehet-e esetleg tömör fa munkalapra tenni az üveget úgy, hogy az élvédő is fa lenne és valóban körbevenné az üveget, egy szintben lenne vele? Így talán védeni lehetne a fát. Lehet egyáltalán úgy építeni be az üveget, hogy ne szivároghasson alá víz?
Üdv, Orsi

Klein Kinga írta...

@Orsi: Nem tudok jelen pillanatban olyan munkalapról, ami fa és üvegbe van "csomagolva". Így gondoltad? Hogy az üveg legyen átlátszó, tehát lássad a fa anyagát, de üveg legyen a felület? Nem hiszem, hogy egyáltalán meg lehet csinálni szépen. Inkább azt kérdezem mire gondoltál, amikor azt mondtad, hogy a fa és a kerámia kényes? Mind a kettőből gyártanak erre a célra munkalapot. A kerámiánál a legkényesebb rész a fuga lehet szennyeződés szempontjából, de biztos erre is van megoldás. A tömör fa is szerintem nagyon szép. Ennek ugye minden éle fa. A Lechnernél, de biztos mindenhol így van, olajjal kezelik és ezt bizonyos időközönként folytatni kell otthon is - ez megvédi a víztől, foltoktól, normál használat mellett. Ha van még kérdésed szívesen beszélgetek még erről. Ha akarsz írj ide: kleinkinga26@gmail.com

Klein Kinga írta...

@Orsi: Most látom, hogy azt írtad, hogy a fa vegye körbe az üveget. Ezt egyedileg kéne legyártatni valakivel, ha vállalnak ilyet, szerintem eléggé megnöveli a vízbefolyás kockázatát.Persze lehet azt szigetelni, kérdés milyen hatékony és mennyire esztétikus. Megkérdeznék egy üvegest erről. Mondjuk Kentaurben nevű bloggertársamat(www.agyasztaltv.blog.hu) , aki "üvegtudor".

Fb. like

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails